Terugkijken naar ESN - dag 17 september 2016

Thema van deze ESN-dag was “Enneagram en werk- relaties”    - 17 september 2016 

Jane Coerts paste een kruisbestuiving tussen enneagram en systemisch werken toe. Deelde met ons hoe bepaalde wetmatigheden van systemisch werken voor ons enneagramtype werkten. Wetmatigheden rondom plek, ordening, uitwisseling en leeflijn. In de verschillende enneagramtypen-groepen stoeiden we met vragen als: Wat sluit jij makkelijk uit op je werk? Hoe ga jij om met leiderscha / lidmaatschap? Hoe zorg jij dat je krijgt wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen? Wat is je belangrijkste drijfveer in je werk? Jane deed dit op ontspannen wijze.

Reactie van deelnemer Jose: Bij binnenkomst werd ik hartelijk welkom geheten, dat was al fijn. Zegt er ineens iemand: hallo Jose en dan sta ik een kwartier te praten! De ochtend vond ik interessant, vanwege de inzichten van Jane. Daardoor kreeg ik begrip voor sommige collega's, omdat ik hun positie op de werkplek beter leerde kennen. Toen aan het werk in groepen, ik voelde me prima tussen al die negens... Bij de panels ’s middags zag ik hoe een hoofd-hart- en buiktype reageert. Was geraakt door de openheid en de aandacht van de anderen.

’s Middags waren er 3 keuzemogelijkheden:

1. een creatieve workshop van Vick Nieuwenhuis, met als thema Zelfcompassie. We reflecteerden op onze (ziels)kwaliteiten. Gaven dit weer op verschillende manieren: in een mindmap, in verbinding met elkaar en door letterlijk in beweging te zijn. Waardevol om zo samen te werken vanuit hoofd, hart en handen.

2. een workshop van Corry Wattez en Hannelies Mikkers over Enneagram en burnout. We hebben de vragen, van de panelleden, aan onszelf gesteld.  Welke kwaliteit van mijn type-patroon, waarin ik zo vaardig ben en dus mee bezig blijf, kent geen ‘gezonde’ rem? De impact daarvan is dat deze kwalitatieve ‘drive’ een destructieve leegloop veroorzaakt. Zolang ik het zelf een kwaliteit/deugd blijf noemen, kan ik niet waarnemen wanneer deze niet meer ten dienste van mij staat!  Daarnaast hebben we uitgewisseld hoe de emotiesystemen ervoor kunnen zorgen dat er uitputting ontstaat. En vanuit de positieve psychologie gekeken naar de elementen die psychologisch welbevinden bevorderen.

3. een workshop van Chris Stroo met als thema Pijn en lijden op de werkvloer, waar Bea over zegt: De workshop van Chris was in meerdere opzichten boeiend. Allereerst omdat Chris als docent, filosoof, ethicus en therapeut een verhaal vertelt met inhoud. Zijn slides verraden wellicht al zijn type: ze bevatten veel informatie, het gaat ergens over! Bijzonder vind ik dat Chris zijn verhaal ook persoonlijk maakt door voorbeelden uit zijn werk- en privésituatie te geven die illustreren hoe hij geconfronteerd wordt en omgaat met de uitdagingen in zijn leven en werk. Klik hier voor zijn presentatie.

Deze dag verruilde Hannie Massuger haar functie van ESN-teamlid voor ESN- deelnemerschap. Haar jarenlange zorgvuldigheid en gezonde bevraging van ons team, zal ik missen, aldus Corry Wattez. haar fascinatie betreffende inhoudelijke literatuur en boekentafel waren een verrijking voor onze dagen. Wij zijn in gesprek, om opnieuw iemand met hoofdkwaliteiten, ons team te komen aanvullen. Als ESN-team werken wij graag met alle drie centra vertegenwoordigd!

Gesponsord door